A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ... Megértettem
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

A mosódió

Dióhéjban arról, mi van a dióhéjban

 

Sapindus mukorossi

A mosódió egy teljesen természetes, bőr- és környezetbarát növényi mosószer. A szappanfa-félék családjába tartozó Sapindus mukorossi termése (ennek a fajtának a legmagasabb a saponin tartalma), melynek természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok, ahol évszázadok óta termesztik és használják mosáshoz. A dióhéjban lévő anyag, a saponin, egy kitűnő mosóerővel rendelkező természetes szappan, ami víz hatására enyhén habzani kezd és kioldódik a mosódió héjából. Ezt a dióhéjat használjuk mosószerként.

 

 

Környezetbarát

A mosódió egy természetes növényi mosószer. Nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot, és 100%-ban lebomlik. Használata nem szennyezi a természetet, hiszen a környezetkímélő mosással megóvjuk vizeinket is, és nem terheljük azt különböző vegyszerekkel. A mosódió fákon terem, ami oxigént termel, így nemcsak felhasználásában, de „előállításában” is rendkívül környezetbarát.

Bőrbarát

A mosódió különösen bőrbarát. Csecsemők, kisgyermekek, érzékeny bőrűek és allergiások, vagy bőrbetegségben (Neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör) szenvedők számára is kitűnő mosószer, mivel nem tartalmaz semmilyen káros vagy allergiakeltő anyagot. Használatával lemondhatunk a környezetszennyező, allergizáló és bőrirritációt okozó anyagokat tartalmazó vegyszeres mosásról.

Kelme-barát


A mosódió megóvja ruháit is, gyengéd a színekhez és a szövethez, a ruhák hosszabb ideig megőrzik élénk színüket és szerkezetük épségét. Még a legfinomabb gyapjú és selyem mosására is alkalmas.

Pénztárca-barát

A mosódió kitűnő választás azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a mosással járó egyre növekvő költségeket, hiszen a mosódióval való mosás rendkívül gazdaságos, és sokkal olcsóbb, mint a vegyszeres mosás. Egy adag (6-8 darab) mosódióval legalább 2-3-szor, de akár 4-szer is moshatunk, így fél kilónyi mosódió-héj akár 100-120 mosáshoz is elég, ez heti 4 mosás esetén fél évre elegendő!

Sokoldalú

Felhasználása sokrétű, a mosáson kívül - különböző módon elkészítve – egyéb célokra is felhasználhatjuk a háztartásban: mosogatáshoz, mosdáshoz, hajmosáshoz, autómosáshoz, felmosáshoz, sőt házi kedvenceink (kutya, macska) fürdetéséhez, ezen kívül hatásos a levéltetvek ellen is.

 

 

Érdekességek a mosódióról

A mosódió nemcsak mosáshoz használható: 6-8 dióhéjat 1 liter vízben 5-10 percig főzve olyan oldatot kapunk, mely használható samponként (nem habzik ugyan, de azért tisztít) akár házi kedvencek fürdetéséhez is, általános háztartási tisztítószerként, kézmosószerként, vagy levéltetvek ellen permetszerként.
Ugyanez a főzet használható hígítva a ruhák kézi mosásához.

A mosódiófák talajvédő hatásúak, mivel ezek a hatalmas, akár 15 m magasra is megnövő fák megakadályozzák a talajerróziót. A fa viszonylag későn, 9-10 évesen kezd teremni, de még 90 évesen is hoz termést. A mosódiófákról minden évben legalább egyszer, de bizonyos fajtákról akár kétszer is szüretelhető termés, ami a helyi lakosságnak munkalehetőséget kínál. A mosódiófák ültetését az illetékes Minisztériumok is támogatják. Ezzel csökkenthető a lakosság elvándorlása a szegényebb régiókból, hiszen az ott élő embereknek a mosódió-gyűjtés és feldolgozás fontos bevételi forrást jelent. Az az érték, mely a mosódióhéj eladásából nyerhető, megmenti a fákat a kivágástól, és biztosítja újabb fák telepítését.

További előnye még a mosódió fáknak, hogy a termésben lévő szaponin távoltartja az élősködőket, ezért nem szükséges permetezni.

 

Hogyan kell használni a mosódiót?
Tegyünk 3-4 egész szemnek megfelelő mosódiót (a mosódiót általában már megtörten, mag nélkül lehet megvásárolni) a mellékelt vászon mosótasakba, majd kössük be alaposan a tasak száját! Tegyük a ruhák közé a mosógépbe. A dió végig a gépben marad, az öblítés alatt sem kell kivenni.

Hogyan működik a mosódió?

A mosódió úgy működik, mint egy mosószer. Szaponint tartalmaz, egy teljesen természetes felületaktív anyagot. Ezzel szemben a hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) eltávolítja a szennyeződést a szövetből. Ezután a mosódió szaponinja tartja a piszkot a vízben feloldva (megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában) amíg ki nincs öblítve.

Hol van a hab?

A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony! A mosódió anélkül tisztít, hogy szüksége lenne a „habos trükkre”. Mivel alacsony habzású, ideális a HE (high efficiency) és az elöltöltős mosógépekhez.

Másra is használhatom a mosódiót ruhamosáson kívül?

Igen! Az indiai Ayurvédikus tudományban a mosódió bőr- és hajtisztítóként szerepel. Balin művészek készítenek belőle gyönyörű ékszereket, és batikolt textileket.

Túl lehet adagolni a mosódiót?


Általában 3-4 egész mosódiót ajánlunk mosásonként. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához vagy ha hideg vízben mosunk, használhatunk többet is. Abból fogjuk tudni, hogy túl sok diót használtunk, hogy mosás után merevnek érezzük a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni.

Használhatom többször is a mosódiót?


Igen! A mosódióban lévő szaponin gyorsan feloldódik forró vízben, míg hideg vízben lassabb a folyamat. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, és ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat. Mikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érezzük a mosódiót megdörzsölve tisztának vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalom.

Használhatom a mosódiót bármilyen hőmérsékletű vízben?


Igen! A szaponin gyorsan kioldódik a forró vízben, és lassan a hideg vízben. Általában 35 foktól gyorsul fel a kioldódás. Mikor hideg vízben mosunk, érdemes a kis tasakban előáztatni a mosódiókat egy kevés forró vízben a szaponin kioldódásának érdekében. Pár perc áztatás után öntsük a kapott oldatot a hideg vizes mosáshoz.

Ki kell-e venni a mosódiót az öblítési periódus alatt?

Nem szükséges kivenni. Nincs szappanszerű maradvány, amit el kellene távolítani. Az öblítéskor visszamaradó kevés szaponin puhaságot és tartást ad a ruháknak. Ha a mosógépünk alkalmas rá, le is állíthatjuk, az öblítő ciklust kihagyva. Továbbá azért sem kell kivenni az öblítéskor, mert a mosógép hideg vízzel öblít, a mosódióból pedig 30-35 fok felett oldódik ki a szaponin.

A mosódió okoz allergiát?

Nem! A mosódió 100%-ban természetes, biztonságos és nem ismert allergiás hatása. Ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek. Az indiai Ayurvédikus gyógyászat a mosódiót tradicionálisan bőr elváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja.

Egészben is használhatom a mosódiót a magjával?


Nem. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásároltunk.

A mosódió port betehetem a mosóporos rekeszbe?

Nem. Bár liszt finomságúra van őrölve, az apró részecskék nem oldódnak vízben, ezért a héjaknál megszokott tasakban kell használni, alaposan bekötve a száját.

El kell-e távolítanom a korábban használt vegyszer maradványokat a mosógépemből, mielőtt mosódióval mosnék?

A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtassunk végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 egész mosódiót téve a mosótasakba.

Allergiás vagyok a mogyoróra. Mosódiót használhatok-e?
Igen! A mosódió valójában a licsivel rokon szárított gyümölcs. A mogyoró allergiában szenvedők biztonsággal használhatják a mosódiót!

Van illata a mosódiónak?


Igen is nem is. A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretnénk illatot, csöppentsünk néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea vagy narancsvirágolaj illat használata. Továbbá kapható már kifejezetten mosódióhoz/mosólabdához való mosóparfüm.

Kell textilöblítőt használnom?
Egyáltalán nem. A mosódió természetes módon teszi puhává a ruhákat. Valójában a mosódiót rendszeresen használják drága selymekhez, hogy tartást és fényt adjon az anyagnak. Imádni fogjuk a ruhák tapintását mosódiós mosás után. Csökkenti a statikus feltöltődést.

A mosódió biztonságos a finom anyagokra nézve?


Igen! A mosódió ideális a finom anyagok kímélő mosásához, mint például a pamut és selyem!

A mosódió kíméli a színeket?
Igen! A mosódió 100%-ban természetes és kímélő. Ragyogni fognak a színek!

A mosódió igazán kifehéríti a fehér ruhákat?

Az igazán szép fehér színhez mindig különítsük el a színesektől, és adjunk hozzá környezetbarát fehérítőt (natrium perkarbonát), vagy mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.

Segít energiát és vizet megtakarítani a mosódió?

Igen! Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag, használhatunk rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatjuk.

Használhatok mást is a mosódióhoz?


Igen. Használható más szerekkel is, mivel a mosódió nem biztos, hogy magában képes a legdurvább szennyeződéseket, foltokat kivenni. Bármilyen bevált előmosást alkalmazhatunk ilyen esetben. Érdemes a környezettudatos mosás érdekében öko mosószert használni, pl. mosószóda, szódabikarbóna.

Meddig tartható el a mosódió?
Amíg el nem használjuk.

Mi történik, ha valaki megissza a folyékony mosódiót, vagy lenyeli a mosódióhéjat?

A mosódió nem élelmiszer! Mosódióhéj lenyelésénél az esetleges probléma a gyomorfájás lehet. A folyékony mosódió viszont más összetevőket is tartalmaz, ezért azt mindenképp tartsuk távol gyermekeinktől!

Lehet a ruhákkal együtt szárítani a mosódiót?
Igen. Nem károsodik tőle a mosódió.

Mit tehetek a kimerült héjakkal?


Elfogyott a szaponin a mosódióból, ha már nem érezzük a héjakat teljesen tisztának, és nem habzik, amikor megdörzsöljük őket. Ha még használhatók, szárítsuk meg őket, és később felhasználhatjuk. Mikor már megérettek a kidobásra, csak tegyük a komposzthoz.

Barnás, sárgás lett a mosógép, és a ruhák is elszíneződtek. Miért?
A mosódió minimum 3-4-szeres túladagolása okozhatja. Ilyenkor betartva az adagolási tanácsot mossuk ki újra a ruhákat. Fottisztító só (nátrium-perkarbonát) használata szintén segít.

Meddig elég egy kiló mosódió?

Átlagos családban kb. 1 évig elég mosásra. Ha mosogatáshoz, hajmosáshoz és általános tisztítószerként is használjuk, akkor értelemszerűen gyorsabban elfogy. A hagyományos mosó- és vegyszerek elhagyásával sokat tehetünk a környezet és a pénztárcánk védelmében.

Mosódióhéj, mosódió por vagy a folyékony mosódió a legjobb választás?

Mindhárom megfelel a célnak. Próbáljuk ki mindhármat, és használjuk azt, amelyik a legszimpatikusabb. Az egy mosásra eső költség a fenti sorrendet követi.

A fentiek közül melyiket a legkönnyebb használni?

A legkönnyebb a folyékony kiszerelés használata, könnyű adagolni, fix hatóanyag tartalom. A második a por, az egyenletes kioldódás miatt.

Forrás: Natur-all

blog comments powered by Disqus
Fogyasztó Barát
Facebook
Gyártók
Csomagkeresés


Csomag kereséséhez Express One  kattintson ide, Pick Pack kattintson ide majd írja be az üzenetben kapott csomagszámot.