Termék információk
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában is kiemelkedő szerepet játszik.
A lágy zabpehely "titka" a vékonyabb pehelyméret, aminek köszönhetően igen gyorsan főzhető, vagy a legegyszerűbben elkészítve, inkább áztatható. A müzlihez így is megfelel.
A valódi kásaszerű állagot inkább az egy-két perces "főzés" adja meg. Ez természetesen csak a felforrás utáni szinte azonnali levételt jelenti inkább. Kihűlés után a hűtőben eláll több napig. Elfogyasztás előtt keverjük bele az egyéb komponenseket.
Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Néhány ötlet a felhasználáshoz:
– Fasírt készítésekor kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét
– Ha apróra őröljük, akkor ropogósabb lesz tőle a rántott húsok, bundázott zöldségek panírja, és enyhe dióízt is kölcsönöz, az olajos magvak allergénje nélkül.
– Levesekbe, főzelékekbe érdemes adni a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is két-három evőkanállal, ezzel besűrítjük az ételeket, és növeljük a rosttartalmukat.
– Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta.
– A zabpehely ún. szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, igen, akár a reggeli tojásrántottánkhoz is érdemes egy-egy evőkanállal hozzácsapni.
– A zabpehelyből készült lisztet bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet.
– A tehéntejet kiváltva készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran kortyolhatnak.
Zabtej házilag:
Egyre többen próbálják a tehéntejet más készítménnyel helyettesíteni, akkor is ha nem laktózérzékenyek. Íme egy zabtejrecept, ami házilag is elkészíthető.
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
1 bögre zabkorpa
6 bögre víz
Elkészítés:
A zabpelyhet egy teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a turmixgépbe a zabkorpával együtt. Felöntjük a vízzel, és pár percig turmixoljuk. Légmentesen záródó üvegbe öntjük.
Elkészíthetjük zabkorpa nélkül is, 2 rész zabpehellyel, és 6 rész vízzel – érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy eldöntsük, melyik ízlik jobban.
Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával, kókusz-, csokoládéreszelékkel.