Termék információk
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je). A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
Paleolit táplálkozásban használható!
A zabból készített különböző finomságú liszteket különféle liszttel sűrítendő ételekhez adhatjuk sűrítőanyagként, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni termékeket (palacsinta, lepények, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele.
Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, azaz búzahúst). A zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós. Ezen a tulajdonsága azonban előny, hiszen a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel az említett nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi. Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Érdemes a fehér lisztet kiváltani vagy bizonyos százalékban lecserélni zabpehelylisztre.
A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó! Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít. A zabpehely és zabliszt 6-7%-át kitevő zsírtartalom a szervezet számára különessen fontos, ugyancsak nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen linolsavat mintegy 40%-ban tartalmaz.
Átlagos tápérték 100 gramm termékben:
Energia: 1669Kj/kcal
Fehérje: 9,2g
Szénhidrát: 71,3g
Zsír: 62,g
Védő hatása is ismert
A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100 g-ként mért 0,63mg ill.,0,78 mg B1 vitamintartalom napi szükségletünk 40-50 %-át biztosítja. Ismert tény, hazai táplálkozásunkban az ásványi anyagok felvételét a túlzott nátrium- és az alacsonyabb kálium- és magnéziumfogyasztás jellemzi.
A zabbal kapcsolatos érdekesség
Felhasználható fürdővízbe keverve, szépségápolásra is: a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük, hogy puha és selymes legyen.