A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ...

Natura Zabpehelyliszt 500g, 1 kg

Kapható választék:
Kiszerelés:
654 Ft

Termék információk

A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je). A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Paleolit táplálkozásban használható!

zabból  készített különböző finomságú liszteket különféle liszttel sűrítendő ételekhez adhatjuk sűrítőanyagként,  vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni termékeket (palacsinta, lepények,  kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele.


Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat  ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, azaz búzahúst). A zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós.  Ezen  a tulajdonsága azonban előny, hiszen  a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel az említett  nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi. Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Érdemes a fehér lisztet kiváltani vagy bizonyos százalékban lecserélni zabpehelylisztre.

A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó! Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít. A zabpehely és zabliszt 6-7%-át kitevő zsírtartalom a szervezet számára különessen fontos, ugyancsak nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen linolsavat mintegy 40%-ban tartalmaz.

Átlagos tápérték 100 gramm termékben:

Energia: 1669Kj/kcal
Fehérje: 9,2g
Szénhidrát: 71,3g
Zsír: 62,g

Védő hatása is ismert

A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100 g-ként mért 0,63mg  ill.,0,78 mg B1 vitamintartalom napi szükségletünk 40-50 %-át biztosítja. Ismert tény, hazai táplálkozásunkban az ásványi anyagok felvételét a túlzott nátrium- és az alacsonyabb kálium- és magnéziumfogyasztás jellemzi.

A zabbal kapcsolatos érdekesség

Felhasználható fürdővízbe keverve, szépségápolásra is: a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük, hogy puha és selymes legyen.

Kenyér helyett
4 evőkanál 
zabpehely, 1 evőkanál zabkorpa, 2 evőkanál zabliszt, 1 evőkanál rozsliszt, 2 tojás, 10-15 dkg áttört túró, 1 sütőpor, só, vagy ízlés szerinti fűszerek, fűszersó is lehet, magvak tetszés szerint (lenmagszezámmagnapraforgómag). 2-3 evőkanál hidegen sajtolt olaj. Annyi víz, hogy 15-20 percnyi pihentetés után is egy tejfelszerű anyagunk legyen. Kb. 2 cm vastagra szoktam szétteríteni, és 20-25 percig sül 170 fokon.

 

Kiszerelés: 500g, 1 kg

 

Egy egyszerű nokedli receptje

Hozzávalók:
1 db tojás
4 evőkanál víz
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 teáskanál petrezselyem (elhagyható, enélkül is fonom, illetve függ attól, mihez készíted)
4 púpozott ek zabpehelyliszt (amennyit felvesz)

Elkészítés:
Egy tálban a tojásokat a vízzel, sóval, borssal és a petrezselyemmel habverővel picit habosra keverjük.
Majd apránként adagoljuk hozzá a zabpehelylisztet, amíg eléri a megfelelő állagot. Viszonylag sűrű, de jól szaggatható állagot kell kapnunk.
Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, ezután a hőfokot mérsékeljük, pár percig főni hagyjuk. Leszűrjük. 
Forrás: nosalty.hu

Vásárlói vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.