Termék információk
Nyílgyökér liszt
Egy íztelen, fehér színű, porállagú, nagyon könnyen emészthető keményítő. Vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag. Segíti az emésztést, bélmozgást. Fenntartja az emberi szervezetben a savas és lúgos egyensúlyt. Csecsemők is fogyaszthatják, mivel nagyon könnyen emészthető. Magas folát tartalma miatt különösen ajánlott várandós kismamáknak. Magas kálium tartalma a szívre van jótékony hatással. Segíti szabályozni a pulzusszámot és a vérnyomást. Hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére, a búzaliszt helyettesítésére. Nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthető belőle. 1 teáskanál nyílgyökér liszt 1 evőkanál búzalisztnek felel meg.
A nyílgyökeret már régóta használják gyümölcstorták átlátszó, fényes bevonatának elkészítéséhez, vagy a kínai áttetsző szaftok főzéséhez. Csodálatos sűrítési képessége folytán (kb. a liszt felére van szükség) és az átlátszó késztermék miatt a nyílgyökér a kevergetve sütött tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz készített szószok tökéletes sűrítője.
-
A növény (Maranta arundinacea) maga, az amerikai kontinens esőerdeiben őshonos aljzatnövény. Dísznövényként is használják, mégis leginkább a vaskos gyökeréből készült liszt magas keményítőtartalmának köszönheti ismertségét. Már a maják is ismerték és széleskörűen használták is. Viszonylag alacsony kalóriatartalma (100g lisztben 357 kalória) mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, rendkívül könnyen emészthető, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Nagy előnye, hogy glutén mentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevő a kálcium (a napi szükséglet 4%-a) illetve mangán tartalma (23%-a a napi szükségletnek), de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.
Keményítőként alkalmazva is több előnnyel rendelkezik. Keményítő hatása alacsonyabb hőfokon is eredményes.
A termék tulajdonságai
Szószok, szaftok sűrítéséhez egy csészényihez oldjon fel 2-3 teáskanálnyit egy kevés hideg vízben. Az elkészült ételt húzza az edény egyik oldalához, döntse meg egy kicsit az edényt, hogy a folyadék összegyűlhessen, majd keverje hozzá a nyílgyökér vizes keverékét. Kevergesse közepes láng felett, amíg egy kicsit besűrűsödik, keverje hozzá és nyomkodja bele az ételt, hogy a szósz bevonhassa, majd tálalja.Kiszerelés: 200g, 500g, 1000g