A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ...

Panettone sütőforma 12cm, Ibili

4.799 Ft

Termék információk

Mi a panettone? Ami nekünk a bejgli, az az olaszoknak a panettone. A panettone szakácssapka-formájú, hagyományos milánói kalácsféle, eredetileg Milánó egyik szimbóluma, ami ma már egész Itáliában, továbbá Franciaország délkeleti részén és Svájcban is igen népszerű. Milánóban a karácsony panettone nélkül el sem képzelhető. A panettone egy édesség, ami a karácsonyi ebéd és vacsora végén nem hiányozhat az asztalról.
A panettone bár karácsonyi édesség, de miért ne süthetnénk bármikor, hiszen kuglófot sem csak karácsonykor eszünk. Ehhez nyújt segítséget ez a 12 cm átmérőjű és 13 cm magas tapadásmentes forma.

Egy könnyű recept:

  • harmincöt deka liszt
  • tizenkét deka vaj
  • egy (bio) citrom lereszelt héja
  • tíz deka aranyszínű, magnélküli mazsola
  • nyolc deka cukor
  • három evőkanál tej
  • hat deka friss élesztő
  • négy tojás
  • tíz deka kandírozott narancs és citromhéj

Az élesztőt egy kevés meleg tejben megfuttatjuk, tíz deka liszttel összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, a tetejébe késsel keresztet vágunk, ennek amúgy semmi értelme, de a hagyomány, az hagyomány. Szalvétába csomagolva huszonöt percig pihentetjük. Utána tizenkét deka liszttel és a tejjel addig gyúrjuk, amíg sima, homogén masszát nem kapunk, szalvétába tekerjük, két órán át hagyjuk állni, közben a duplájára dagad.
Szétválasztjuk a tojásokat, a mazsolát negyedórára beáztatjuk, majd leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni. A cukrozott citrushéjat apró kockára vagdaljuk. A cukrot feloldjuk egy kevés forró vízben, majd a tojások sárgáját habverővel egyenként  beledolgozzuk, végül hozzáadjuk az egyik tojásfehérjének a felét is. A keveréket gőz fölött melegen tartjuk, közben felolvasztunk kilenc deka vajat. Tálba öntjük a maradék lisztet, közepén mélyedést alakítunk ki, beletesszük a megkelt tésztát, rálocsoljuk a vajat, rászórjuk a reszelt citromhéjat, meghintjük egy csipetnyi sóval, végül a melegen tartott tojásos szirupot is ráöntjük. Energikusan dagasztjuk tizenöt percig, közben, ha szükséges, egy kevés meleg vizet hozzáadva. A végén kemény és rugalmas tésztát kapunk. Belegyúrjuk a gondosan leszárított mazsolát és a kandírozott citrushéjat. Gömbbé formálva egy tálban meleg helyre tesszük, a térfogata ismét megduplázódik. Hhelyezzük a tésztát, a tetejére megint keresztet vágunk, de most mélyebbet, mert ide jön a vaj. Kétszáz fokos sütőbe rakjuk, tíz perc múlva kivesszük és a bevágásokba öntjük a maradék olvasztott vajat. A teljes sütési idő körülbelül egy óra, a sütő hőmérsékletét közben fokozatosan mérsékeljük. A tésztánk sütés közben kidagad az edényből, és felül gombaformán kiterebélyesedik, ám ez nem szépséghiba, hanem pontosan az a külalak, ami a panettonétól elvárható.
Forás:origo

Vásárlói vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.