A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ... Megértettem
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Zöld tippek

Mindennapi tevékenységeinkkel, legyen az otthoni, munkahelyi vagy az út közben lévö, megterheljük környezetünket. Tanulja meg környezetünket hatékonyabban megóvni!

Mozdulj! — 2008. 07. 15
Autózás helyett gyalogolj, biciklizz, buszozz vagy metrózz. Fitt maradsz, és hozzájárulsz a forgalom, a levegőszennyezés, a zaj és a balesetek számának mérsékléséhez.
El kell intézned valamit? — 2008. 07. 15
Az autók gyakran jobban szennyezik a környezetet a rövid utakon, amikor hideg a motor, úgyhogy inkább gyalogolj vagy biciklizz.
Ne feledkezz meg az autód rendszeres ellenőrzéséről! — 2008. 07. 15
Rendszeresen ellenőrizd autód kibocsátását. A katalizátorok rendszeres karbantartást igényelnek.
Munkába igyekszel? — 2008. 07. 15
Vegyél igénybe telekocsit vagy használj tömegközlekedést a saját autó helyett! Ha autózol, érdeklődj a munkahelyeden a közeledben lakó kollégákról, és kérdezd meg, hogy autózhattok-e közösen.
Kétszer is gondold meg az új autó vásárlását! — 2008. 07. 15
Ha csak hétvégi kirándulásokra tartasz autót, akkor hatékonyabb lehet más közlekedési alternatívák mellett dönteni.
Vegyél igénybe kerékpáros futárt! — 2008. 07. 15
Ha vállalkozol, és rendszeresen kell levelet és csomagot kézbesíttetned a városban, vegyél igénybe kerékpáros futárt, ha vannak ilyenek. A kerékpárosok kikerülhetik a forgalmat, gyorsak, és igénybe vételükkel hozzájárulsz a környéken a városi levegő minőségéhez.
Tudtad, hogy a hulladék újrahasznosításával is csökkentheted a légszennyezést? — 2008. 07. 15
Ha újrahasznosítod az üveget, a papírt, az elemeket, a motorolajat és az alumínium dobozokat, ezek újból felhasználhatóak lesznek, és az újrahasznosítással 70%-kal csökkenthető az égetésre kerülő hulladék mennyisége.
Nagyon forró napokon hagyd otthon az autót, és szállj tömegközlekedési eszközökre! — 2008. 07. 15
Az autók által kibocsátott gázok a napfénnyel és a hővel kölcsönhatásba lépve szennyező gázokat eredményeznek, például troposzférikus ózont. Ez a rossz levegőminőség és a fotokémiai szmog egyik fő okozója, és légzési problémákat eredményezhet.
Gondolkodj, mielőtt szabadidős terepjárót (SUV-t) vennél! — 2008. 07. 15
A SUV-ok amellett, hogy fenntartásuk költséges, igen rossz üzemanyag-hatékonyságúak. Kétszer annyi szén-monoxidot, szénhidrogént és nitrogén-dioxidot bocsátanak ki, mint egy átlagos autó. Ezek a vegyi anyagok ugyanúgy hozzájárulnak a légszennyezéshez, mint a globális felmelegedéshez.
Zárd el a csapot! — 2008. 07. 15
Ne pazarold a vizet fogmosáskor vagy borotválkozáskor, és így naponta 10 litert takaríthatsz meg. Moss fogat egy pohárba kitöltött vízzel, és zárd el a csapot, így csak annyit használsz, amennyi kell.
Szereltess fel vízórát a vízfogyasztás mérésére. — 2008. 07. 15
A vízórával ellátott háztartások tudatosabb vízfogyasztók, és ezzel pénzt is megtakarítanak.
Megszomjaztál? — 2008. 07. 15
Tölts meg egy kancsót vízzel, és tedd be a hűtőbe, hogy ne kelljen arra várni, hogy hűs víz folyjon a csapból, ha egy pohár hideg vizet innál.
Ne pazarolj! — 2008. 07. 15
Csak annyi vizet forralj, amennyi egy csésze kávéhoz vagy teához szükséges!
Inkább egy gyors zuhany, mint egy fürdő. — 2008. 07. 15
A zuhanyzással csak harmadannyi vizet használsz! De ne feledd, ez csak akkor érvényes, ha 5 percnél rövidebb ideig zuhanyzol. Legyél gyors, és használj fürdőszobai órát, ha legközelebb a zuhany alá állsz!
Vásárolj kevesebb vizet átengedő zuhanyrózsákat, és csökkentsd vízfogyasztásodat! — 2008. 07. 15
Az ilyen zuhanyrózsák finomabb permetet biztosítanak, és kevesebb víz felhasználása mellett növelik a vízáramlás sebességét.
Csökkentsd otthoni vízfogyasztásodat! — 2008. 07. 15
Ha aeratort vagy vízáram-szabályozót szereltetsz a csapra, a vízáramot erősebbnek érzékeled, mégis kevesebb vizet és több levegőt tartalmaz. Az aeratorral ellátott csapok 30-40%-kal csökkenthetik a vízáramot.
Dobj be egy vízilovat! — 2008. 07. 15
Sokkal kevesebb vizet használhatsz a vécén, ha „vízilovat” vagy más térfogatcsökkentő eszközt helyezel a vécétartályba. Ha új vécét vásárolnál, válassz olyat, ami kétszeri öblítéssel hatékonyabb vízfogyasztást biztosít.
Csak akkor kapcsold be a mosogatógépet, ha már teleraktad! — 2008. 07. 15
Ezzel gyakorlatilag kevesebb vizet fogyasztasz, mintha kézzel mosogatnál.
Keresd az ökocímkéket! — 2008. 07. 15
Ha új mosogatógépet keresel, válassz olyan energiahatékony modellt, amely a legkevesebb vizet fogyasztja. További információkat találhatsz az energiahatékony berendezéseket felsoroló, ökocímkével foglalkozó weboldalon.
Ne húzz le — 2008. 07. 15
vattapamacsokat, vattapárnákat és sminktörlőkendőket a vécében, hanem tedd ezeket a szemetesbe, ahova valók.
A kerti öntözőcső percenként 18 liter víz áteresztésére is képes lehet. — 2008. 07. 15
Használ inkább hagyományos öntözőkannát, és ezzel jelentősen csökkentheted a vízfogyasztást. Emellett adagolópisztolyt is felszerelhetsz az öntözőcsőre, a vízáramlás szabályozására.
Áztass, ne permetezz! — 2008. 07. 15
Kertészkedés közben áztasd meg hetente kétszer a növények gyökereit, ahelyett, hogy minden nap vízzel permeteznéd őket. Ezzel több víz szívódik fel és kevesebb párolog el.
Gyűjtsd az esővizet — 2008. 07. 15
a kerti locsoláshoz, és ne a drága ivóvizet használd a csapból. Kerti locsolás előtt nézz utána az időjárásjelentésnek, mert lehet, hogy éppen esni fog.
Az autót kézzel mosd le, vödör, szivacs és mosószer használatával. — 2008. 07. 15
Így csak néhány liter vizet fogyasztasz majd, míg egy autómosó alkalmanként 32-150 litert fogyaszt. Ugyanaz lesz az eredmény, de jóval kevesebb víz fogy.
Szórj mulcsot a növények köré, úgy a lakásban, mint a lakáson kívül! — 2008. 07. 15
Távoltartja a gyomokat, megvédi a növényeket a talaj hűvösen tartásával; csökkenti a párolgást, és csökkenti a talaj tömörödését. Légy kreatív, használd a következő anyagokat: kavics, fakéreg, sóder, kókuszhéj, dekoratív fenyőtobozok, zúzalékkő, edénycserép, fűnyesedék vagy avar. A mulcsot ne rakd túl közel a növények tövéhez, mert azok télen megrothadhatnak.
Ha van kerted, akkor csinálj kerti tavat, és járulj hozzá te is a biológiai sokféleséghez! — 2008. 07. 15
A békák, vízi bogarak, tavi csigák, és néha a szitakötők is, mind szeretik a tavakat. De ne feledd: az ebihalevő aranyhalakat kerülni kell!
Használj minél kevesebb gyomirtószert és rovarirtószert! — 2008. 07. 15
Sok olyan hasznos élőlényt és növényt is elpusztíthatnak, amelyektől nem akartál megszabadulni, különösen, ha az álló- és folyóvizekbe szivárognak. Sok olyan alternatíva is létezik, ami nem ártalmas a vadon élő élőlényekre.
A növényvédőszerek veszélyes, ártalmas mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak az emberi egészségre. — 2008. 07. 15
A kerti növényvédőszerek és rovarirtószerek maradékanyagai nem ürülnek ki a környezetből. Vedd fel a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, és érdeklődj ezek biztonságos, megfelelő ártalmatlanításáról.
A gyomokat forrásban lévő vízzel vagy égetéssel irtsd ki! — 2008. 07. 15
A forró vízzel lelocsolt gyomnövények néhány órán belül bebarnulnak és elpusztulnak. Nincs méregmaradvány, és a gyerekek is rögtön, minden veszély nélkül játszhatnak a környéken.
A házi kertek nagyban hozzájárulhatnak a városok biológiai sokféleségéhez. — 2008. 07. 15
Menedéket, táplálékot és vonulási utat biztosítanak a vadvilág egyedeinek, így a sünöknek, borzoknak, madaraknak és pillangóknak. Ha van kerted, annak értéke bogyós fák és virágos növények telepítésével növelhető. A madárberkenye, a zselnicemeggy és a gyermekláncfű – többek között – sokféle gerinctelen állat táplálékául és menedékéül szolgálhat.
Járj elöl jó példával! — 2008. 07. 15
Mutass jó példát, és bátorítsd a közösség többi tagját is „hot spotok” létrehozására. Hogyan? A kertek sora biodiverzitásfolyosót nyithat a vadvilágnak a helyi parkhoz vagy zöld területhez.
A kutyádat pórázon sétáltasd, nehogy elszaladjon és megzavarja a vadvilágot! — 2008. 07. 15
Kora tavasszal és nyár elején különösen a fészekrakó madarakra kell ügyelni, míg télen a költő- vagy utódaikat tápláló madarakra. Ha van kutyád, erről sose feledkezz meg, ha sétálni viszed.
A hulladékot vidd lerakóba, ne öntsd ki! — 2008. 07. 15
Minden, ami a lefolyóba, a mosdókagylóba vagy a vécébe kerül, az folyóinkba vagy tengereinkbe juthat tovább! A folyadékokat, például az olajokat és zsírokat, vagy a veszélyes háztartási anyagokat, például a festékhígítókat és a festékmaradékokat soha nem szabad a lefolyóba önteni. Ehelyett össze kell őket gyűjteni egy dobozban, és a többi újrahasznosíthatatlan hulladékkal együtt kell gondoskodni az ártalmatlanításukról. Az esetleges kémiai reakciók elkerülése érdekében, valamint hogy a hulladékgyűjtők könnyebben tudják az ilyen anyagokat azonosítani, elkülönítve és saját eredeti csomagolásukban kell őket tartani. Vidd ezeket a közösségi gyűjtőhelyre, ha van ilyen a környéken!
Ne vásárolj fát illegális forrásból! — 2008. 07. 15
Az illegális trópusifa-kereskedelem hozzájárul az erdők elpusztításához. Számos vaskereskedő ma már törvényes, fenntartható forrásból származó fát árusít. Ha legközelebb faterméket vásárolsz, keresd a Forest Stewardship Council (FSC) címkéjét és a hasonló címkéket!
Ha egzotikus helyekre utazol, tudatosan válassz szuvenírt! — 2008. 07. 15
A fafaragások, a vörös korall vagy a szőrme- és tolldíszek kereskedelmét gyakran szabályozzák, és ezek elvitele engedélyhez kötött. Nézz utána a szabályoknak, mivel szigorú törvények vonatkoznak a vadon élő egyedek kivitelére, és az általad vásárolt szuvenírt akár el is kobozhatják.
Légy kreatív, és csinálj a kertben saját kis vadvilágot! — 2008. 07. 15
Amellett, hogy természetes menedéket készítesz magad és családod számára, a pillangókat is odavonzod, és a békák, emlősök és rovarok számára is biztonságos helyet teremtesz.
Támogasd a nemzeti parkokat! — 2008. 07. 15
Keresd fel a természetvédelmi területeket és parkokat, és támogasd ezek létrehozását, megőrzését és bővítését is! Ügyelj, hogy olyan állapotban hagyd ezeket, mint ahogy találtad!
Tégy a víz megóvásáért azzal, hogy nagyobbra hagyod nőni a füvet! — 2008. 07. 15
Hagyd a füvet megnőni, és ezzel ösztönözd a gyökerek növekedését, illetve a gyep terjedését. Ha középen ösvényt csinálsz, akkor látszik majd, hogy a gyep szándékosan ilyen, és nem elhanyagolt.
A korhadó fatörzsek maguk is mini természetvédelmi területek! — 2008. 07. 15
Ha elviszed a kikorhadt vagy korhadó fákat, akkor az erdőt a természetes tápláléklánc egyik elemétől fosztod meg. A korhadt fák nélkül 20%-kal csökken a fajok sokfélesége. Ne vidd el a korhadt fákat a saját kertedből sem. Több ezer gerinctelen faj és gomba életterét semmisíted meg ezzel.
A talajerózió megakadályozására ültess olyan növényeket, amelyek egymást kiegészítő gyökérrendszerrel rendelkeznek. — 2008. 07. 15
Ilyen lehet a levendula, amelynek mélyre nyúló gyökerei a talajt stabilizáló, sűrű hálózatot alkotnak.
Bizonyos távolságból... — 2008. 07. 15
Csodáld a vadvilágot, de mindig vigyázz arra, hogy megfelelő távolságról nézd az állatokat, és ne etesd őket. Ne feledd, a szag, amelyet egy fészek vagy búvóhely megérintésekor magad mögött hagysz, elijesztheti a szülőket. Ahelyett, hogy megérintenéd ezeket, kutasd fel a rájuk vonatkozó információkat, és ismerd meg, hogyan védheted meg őket.
Vegyél részt országodban a következő madárfelmérésen! — 2008. 07. 15
Amellett, hogy értékes módon járulsz hozzá a nemzeti madárfelméréshez, megtanulhatod felismerni az ökörszemet és a rigót, ráadásul eltölthetsz egy napot a szabadban.
Gyalogtúrán ne dobj el semmit, főleg szemetet ne! — 2008. 07. 15
Ha bármi olyat találsz, amit mások hagytak maguk mögött, légy felelősségteljes, és szedd fel.
Ha választhatsz, akkor biogazdálkodásban tenyésztett halat vásárolj, például sügért, lazacot, pisztrángot! — 2008. 07. 15
A nem biomódszerekkel történő halgazdálkodás nagy mennyiségű vegyszert és antibiotikumot használ, amely befolyással lehet a táplálkozási lánc többi élőlényére is. Arról se feledkezzünk meg, hogy 3 kg tenyésztett lazachoz 15 kg vadon fogott hal szükséges a táplálék és az olaj biztosítására.
Ha újszülött érkezik a családba, ültess egy fát! — 2008. 07. 15
Amellett, hogy a telepítés kellemes emlékek forrása lehet, a fa árnyékot ad, egy kis ökoszisztémát teremt, és oxigént állít elő.
Ismerd meg a környékeden található növény- és állatvilágot! — 2008. 07. 15
Valamennyi, kis és nagy ökoszisztémában találhatóak fenyegetett és veszélyeztetett fajok. Ismerd meg, hogy a te lakóhelyeden milyen fajok szerepelnek a veszélyeztetett fajok között, és kövess el mindent élőhelyük védelme érdekében.
Ha trópusi lagúnánál vagy korallzátonynál nyaralsz, ne érintsd meg a korallokat és ne lépj rájuk! — 2008. 07. 15
Búvárkodás közben ne törj le egyetlen korallágat sem, hogy szuvenírként hazavihesd. A korallzátonyok értékesek, és fogyóban vannak.
Csinálj egy kis ökoszisztémát — 2008. 07. 15
a kertedben vagy parkodban úgy, hogy néhány fatörzset egymásra helyezel egy kis zárt sarokban. Ezek menedéket biztosítanak a sünöknek, békáknak és varangyos békáknak. Ha a farönköket félig a talajba ásod, akkor a lótücsköknek is kedvezhetsz, mivel ezek nagyon szeretik a korhadt fát. Egy farakás számos rovar és pók számára is menedéket nyújt.
Tudtad? — 2008. 07. 15
Egyes nem újrahasznosítható papírtermékek (papírzsebkendők, szalvéták és tojástartók) is hozzáadhatók a komposzthoz. Rostjaik hozzájárulnak a komposzt levegőztetéséhez, és segítik a bomlást gyorsító mikroorganizmusokat is.
Átgondoltan válassz kisállatot, és fontold meg alaposan, hogy egzotikus állatot akarsz-e venni! — 2008. 07. 15
A hüllőket, madarakat és halakat gyakran természetes élőhelyükről fogják be. Az egzotikus állatok illegális piaca a fajok teljes populációit semmisítette már meg, és továbbra is a kisállatpiac leggyorsabban növekvő ágazatának számít.
Ha különleges nyaralásra vágysz, akkor természetmegőrzésre fel! — 2008. 07. 15
Számos utazási iroda kínál már ilyen lehetőségeket. Ilyen módon lelkes emberekkel dolgozhatsz együtt, és valami pozitív dolgot csinálhatsz a környezet érdekében.
Csinálj konyhakertet, vagy termessz növényeket legalább az ablakládában! — 2008. 07. 15
Növényvédőszerektől mentes, ízletes, friss zöldségeid lesznek.
Vegyél részt környezeted tisztán tartásában! — 2008. 07. 15
A nemzetközi környezetvédelmi napon világszerte minden évben iskolák és környezetvédelmi szervezetek takarítási programokat szerveznek. Csatlakozz! A környék képének rendbetétele mellett még többet tudhatsz meg a közeledben élő állatokról és növényekről.
Új növényeket keresel a kertedbe? — 2008. 07. 15
Gondosan vásárolj új kerti növényeket! A tájidegen fajok, különösen növényfajok megjelenéséért elsősorban az ember felelős. Számos tájidegen fajt díszítő célokból telepítenek. Külön nézz utána annak, hogy a megszerezni kívánt növény honos-e környezetedben.
Vásárolj helyben termelt, friss termékeket — 2008. 07. 15
közvetlenül a termelőtől vagy a helyi zöldség- és gyümölcspiacon. Az idényjellegű élelmiszer a te szempontodból és a környezet szempontjából is előnyös választás. Ilyen módon kevesebbet utazik az élelmiszer, és a kevesebb csomagolóanyag miatt a szennyezés és a hulladék mennyisége is kisebb.
Ha lehet, térj át a bioélelmiszerekre! — 2008. 07. 15
A biotermelés során nem használnak szintetikus növényvédőszereket, valamivel kisebb az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, és általában fokozottabban érvényesül a biológiai sokféleség a mezőgazdasági területeken.
Ne egyél túl sok húst! — 2008. 07. 15
Ha húsevő vagy, akkor csökkentsd húsfogyasztásodat, és inkább a minőségre, és ne a mennyiségre figyelj. A hús termelése rendkívül sok energiát fogyaszt, nem csak az állati takarmány előállítása és szállítása miatt, de a hatalmas állattartó telepek fűtése, légkondicionálása és világítása miatt is. A kevesebb húst tartalmazó étrendre való átállás nem csak a környezetnek jó, hanem az egészségednek is. Az a legjobb, ha a helyi termelőktől vásárolsz, lehetőleg biotermékeket.
Az eldobható szalvétákat gyakran ingyen adják, de ettől még nem kell pocsékolni. — 2008. 07. 15
Egy marék szalvéta helyett egy vagy kettő bőven elegendő. Cselekedj ésszerűen, és a fák hálásak lesznek érte!
Egyél idénygyümölcsöt és -zöldséget! — 2008. 07. 15
Ízletesebbek, egészségesebbek, termesztésük pedig kevesebb környezeti hatással jár.
Gondold át tejtermékfogyasztásodat! — 2008. 07. 15
A vaj, a sajt és más, magas zsírtartalmú tejtermékek előállítása nagyban hozzájárul az üvegházhatásúgáz-kibocsátáshoz, továbbá a talajvíz, a folyók és a tengerek eutrofizálásához. Ne feledd: a mezőgazdasági földterület kb. 70%-át használják élőállat-tenyésztéshez!
Vegyél uzsonnadobozt! — 2008. 07. 15
Az alufólia helyett inkább háztartási fóliát, vagy papírt használj az uzsonna becsomagolásához. A felhasznált anyagok mennyiségének csökkentésével az eldobott hulladék mennyisége is csökken, ami jó hír a környezetre nézve!
Ne kapcsold be a mosógépet vagy a mosogatógépet, míg tele nem raktad mosnivalóval vagy edényekkel! — 2008. 07. 15
Az energia- és vízfogyasztás mennyisége ugyanakkora, akár tele van a gép, akár üres, így hát jobb optimalizálni a működési ciklust.
Hagyd kihűlni a forró ételt, mielőtt hűtőszekrénybe raknád! — 2008. 07. 15
és olvaszd ki a hűtő fagyasztójában tárolt ételt. Mindkét módszerrel lefaraghatsz az energiaszámládból. Ne feledd, hogy a hűtőajtót csak addig szabad nyitva tartani, amíg szükséges.
Zuhanyozz, ne fürödj! — 2008. 07. 15
Ezzel harmadával csökkentheted a vízfogyasztásodat. Szappanozás idején zárd el a vizet, és ne zuhanyozz sokáig. Egy zuhany során 30-80 liternyi értékes vizet használsz el, míg egy fürdőzéssel 150-200 litert. Szereltess fel kevesebb vizet átengedő zuhanyrózsákat, és gondolkozz, mielőtt többfunkciós zuhanyzót vásárolnál.
Vízkövet szeretnél eltávolítani? — 2008. 07. 15
Vegyi anyagok helyett ecettel távolítsd el a csempére, a csapra, a vízforralókra és a vasalókra rakódott vízkövet.
Vásárolj környezetbarát mosogatószert! — 2008. 07. 15
Az ilyen mosogatószer biológiailag lebomlik, kevésbé szennyezi a vízi élőhelyeket, és ugyanolyan hatékony tisztítószer, mint a kevéssé környezetbarát változatok. Keresd a környezetbarát mosószereket, például a virágos európai ökocímkével ellátott termékeket (lásd a saját országodban használt címkéket a www.eco-label.com weboldalon).
Felújítanád házadat vagy lakásodat? — 2008. 07. 15
Keresd az energiafogyasztást csökkentő fűtési és hűtési megoldásokat, például az ablakok és ajtók lezárása, szigetelése, vagy az ablakok kicserélése útján. Ma már szénsemleges házak is építhetők.
Új nyomtatót keresgélsz? — 2008. 07. 15
Ha új nyomtatót vásárolsz, olyat keress, amelynek tonerje újratölthető. Ez költséghatékony, környezetbarát megoldás. Ha a nyomtatód nem ilyen, akkor a használt tonereket vidd vissza az üzletbe, ahol újat veszel, hogy újrahasznosíthassák.
Vásárolj újratölthető akkumulátorokat eldobható elemek helyett! — 2008. 07. 15
Hosszú távon ezzel pénzt spórolsz. Emellett napelemmel működő töltőket is vásárolhatsz, és ezzel még kisebb környezeti hatást fejtesz ki.
Ne vásárolj eldobható termékeket! — 2008. 07. 15
Egyre több sok eldobható terméket, például műanyag borotvát, papírpoharat, papírtörölközőt, papírtörlőt, pelenkát, műanyag táskát, szalvétát, sőt, eldobható kamerát használunk, hogy csak néhányat említsünk. Ezek amellett, hogy hosszú távon többe kerülnek, sokkal több erőforrás és energia fogyasztásával járnak, mint az újrahasználható alternatíváik.
Új elektronikai berendezések vásárlásakor válaszd az alacsony energiafelhasználású termékeket! — 2008. 07. 15
A választásnál az energiacímkék (A++, A+, A, B) segíthetnek, irodai elektronika esetén pedig az Energy Star címke. Hosszú távon ezek kisebb áramszámlákat eredményeznek. Az érintett termékekről az EU által fenntartott, www.eu-energystar.org honlapon tájékozódhatsz.
Zárd be a kört! — 2008. 07. 15
Vásárolj újrahasznosított anyagokból készülő termékeket. Ki más venné meg az olyan anyagokból készülő termékeket, amiket te dobtál a szemetesbe?
Ha főzni készülsz, vásárolj tisztességes kereskedelemből származó termékeket! — 2008. 07. 15
A tisztességes kereskedelem lehetővé teszi a déli termelők számára a tisztességes haszon megszerzését. Számos olyan termék van, amelyet a tisztességes kereskedelem szempontjából is hitelesítettek, egyúttal pedig biotermék.
Gondolj a helyi üzletekre! — 2008. 07. 15
A környéken nyíló új szupermarketek csökkentik a kisebb üzletek forgalmát. A szennyezés és a forgalmi torlódás jelentős mértékben csökkenhet, ha a fogyasztók a helyi üzleteket látogatják ahelyett, hogy a városon kívüli bevásárlóközpontokig tesznek meg nagy távolságokat.
Vásárolj tartós cserepes virágokat! — 2008. 07. 15
Ha már mindenképpen virágot kívánsz vásárolni, akkor vegyél cserepes növényt egy helyi kereskedőtől. Sok egzotikus virágot messzi üvegházakban termesztenek. Kolumbiában a virágtermesztő ágazatban például hihetetlen mennyiségű szennyező növényvédőszert használnak, Kenyában pedig a kertészet a helyi vízkészleteket csökkentő módon rengeteg vizet használ fel. Keresd inkább a virágboltokban a tisztességes kereskedelem által forgalmazott vagy biotermesztéssel előállított virágokat.
Vásárolj zenét online, elektronikus fájlformátumban, és szennyezd kevésbé a környezeted! — 2008. 07. 15
Megtakaríthatod azt az utat, amelyet a lemezboltba tennél, de megtakarítod a CD, a műanyag doboz, és a csomagolás árát, és némi pénzt is.
Azt vedd meg, amire szükséged van, ne azt, amire vágysz! — 2008. 07. 15
Ha a Föld minden lakója az európai életstílusnak megfelelően élne, akkor három bolygó kellene a szükséges források biztosításához. Ne ess bele a fogyasztási szokások csapdájába: állítsd össze a bevásárlási listát azokból a cikkekből, amelyekre szükséged van, és ne vegyél olyan felesleges dolgokat, amelyekről csak azt hiszed, hogy kellenek. Ilyen módon is megtakaríthatsz valamennyi pénzt.
Fejleszd a számítógépedet! — 2008. 07. 15
Az EEA az irodai számítógépeket további memóriatárhellyel bővítette. Ezzel újabb két évvel nőtt a számítógépek élettartama, és jelentős mennyiségű elektronikus hulladékot lehetett megspórolni.
Megfelelő módon ártalmatlanítsd a gyógyszerhulladékot! — 2008. 07. 15
A hulladéklerakó vagy a csatornarendszer nem megfelelő hely a régi gyógyszerek számára. Helyezd ezeket a kijelölt hulladéklerakókba vagy vidd vissza őket a gyógyszertárba.
Ne dobd el a nyomtatótonereket! — 2008. 07. 15
Hasznosítsd inkább újra ezeket! A legtöbb irodaellátó üzletben lehetőség van arra, hogy visszavidd a régi, használt tonert, amikor újat vásárolnál.
Tömeges hulladékod van? — 2008. 07. 15
Ha nagy darab hulladékoktól készülsz megszabadulni, akkor vidd ezt hulladéktelepre vagy keress meg egy erre szakosodott céget. A szakemberek szétválogatják és lehetőség szerint újrahasznosítják a hulladékot. Egyes termékeket, ideértve a hűtőszekrényeket és más elektromos berendezéseket is, megfelelően újra kell hasznosítani annak érdekében, hogy ne szennyezzük a környezetet. Az internet vagy az újságok segítségével a valamennyire még értékes árukat el is adhatod.
Ha le kell cserélned autód akkumulátorát, akkor hasznosítsd újra a régit! — 2008. 07. 15
Kérd a helyi hatóságok tanácsát abban, hogy hol van ezek számára hulladéklerakó vagy garázs, ahol újrahasznosítás és megfelelő ártalmatlanítás céljából ezeket begyűjtik.
Megfelelő módon ártalmatlanítsd a mérgező anyagokat! — 2008. 07. 15
A festék ártalmatlanításának a legjobb módja az, ha elviszed a helyi szakosodott hulladékfeldolgozóba. Ha nincs ilyen a környezetedben, akkor hagyd teljesen kiszáradni a festéket, adj hozzá szükség szerint fűrészport vagy macskaalmot, és csak ezután tedd a szemetesbe. Ne dobd a lefolyóba, mert mérgező, és kedvezőtlenül hat a víztisztító üzemekben alkalmazott eljárásokra.
Csöpög az olaj? — 2008. 07. 15
Tudtad, hogy az óceánokban az olajszennyezések legtöbbje a szárazföldi emberi tevékenységeknek és nem az olajszállítók szivárgásának az eredménye? Ha észreveszed, hogy csöpög az autódból az olaj, azonnal javíttasd meg. Sohase engedd a használt olajat a lefolyóba.
Gondold meg kétszer is, mielőtt új játékot vásárolnál gyermekeidnek! — 2008. 07. 15
Ezek legtöbbjét csak rövid ideig használják, majd pedig eldobják. Válassz jó minőségű, tartós játékokat, amelyeket több generáció is használhat gyermekkorában. A régi játékokat add el a bolhapiacon, hogy azokat mások is használhassák, másfelől viszont te és gyermekeid is jól szórakoztok.
Hozd magad formába, és légy környezetbarát! — 2008. 07. 15
A 3 km-nél rövidebb utakat gyalog, kerékpárral vagy busszal rövidebb idő alatt is megteheted. Ha a gyerekek is mennek, akkor vigyetek gördeszkát, ugrókötelet, görkorcsolyát vagy babakocsi-utánfutót! Gondolj vissza, hogy milyen jól mulattál ezekkel te is gyerekkorodban!
Járj elöl jó példával! — 2008. 07. 15
Minél többször menj munkába gyalog vagy kerékpáron, és járj elöl jó példával gyermekeid számára. Bátorítsd őket, hogy járjanak gyalog, kerékpáron vagy busszal iskolába oda-vissza minden nap! Ez egészségük és a környezet szempontjából is előnyös.
Telekocsi! — 2008. 07. 15
Ha messze laksz az iskolától, akkor ahelyett, hogy minden nap autóval vinnéd a gyerekeket iskolába és mennél értük, fogj össze a többi szülővel, szervezzetek telekocsit és osszátok meg a felelősséget. Időt, benzint spóroltok meg, és a környezetet is óvjátok.
Ügyelj gumiabroncsaid megfelelő nyomására! — 2008. 07. 15
Ezzel mérsékled kopásukat, és növeled élettartamukat, mindezzel pedig pénzt takarítasz meg. Értékes nyersanyagokat is megspórolsz: egy új gumiabroncs előállításához 27 liter nyersolaj szükséges. A túl alacsony nyomású gumiabroncsok akár 10%-kal is növelhetik az üzemanyag-fogyasztást. Legalább havonta egyszer ellenőrizd a keréknyomást. Csak néhány percről van szó.
Oszd meg az autódat! — 2008. 07. 15
Ha autóval jársz munkába, vegyél részt autómegosztó rendszerben.
Lassíts! — 2008. 07. 15
Ha autózol, vezess egyenletesen, és számíts minden eshetőségre. Minél kevesebbszer alkalmazz hirtelen gyorsítást és fékezést. Ezzel csökkented az autód üzemanyag-fogyasztását.
Szakemberrel cseréltess olajat! — 2008. 07. 15
Autód olajcseréjét szervizben végeztesd el. A műhelyben összegyűjtik a fáradt olajat, és újrahasznosítják.
Ha repülőgéppel utazol, vásárolj szén-dioxid kibocsátáskereskedelmi egységet! — 2008. 07. 15
Számos légitársaság és utazási iroda ajánlatában szerepel a kibocsátáskereskedelmi egységek rendszere.
Légy innovatív! — 2008. 07. 15
Ösztönözd munkahelyedet arra, hogy az üzleti utak tekintetében alakítsanak ki fenntartható közlekedési politikát. A repülőutak tekintetében kibocsátáskereskedelmi egységeket vásárolhatsz, konferencia- vagy videohívásokkal minimalizálhatod az utazással járó tényleges megbeszélések számát, repülés helyett pedig hálókocsis utazást is választhatsz.
Állítsd be a nyomtatódat alapértelmezett kétoldalas nyomtatásra, és spórolj papírt! — 2008. 07. 15
Egy oldalra kettőt is kinyomtathatsz, ha az nem megy az olvashatóság rovására. Az EEA bevezette az alapértelmezett kétoldalas nyomtatást, és 2004 és 2005 között az Ügynökség papírfogyasztása ennek eredményeképpen 17%-kal csökkent.
Vedd lejjebb a fűtést! — 2008. 07. 15
A szobákban a kellemes hőmérséklet 19 °C, azonban 15 °C is elegendő a hálószobákban, mivel így jobban alszik az ember. Ne felejtsük el kikapcsolni a fűtést, ha elutazunk!
Az otthoni energiafogyasztás csökkentése érdekében — 2008. 07. 15
tedd hatékonyabbá radiátoraidat azzal, hogy mögéjük tükrözőlapokat vagy alumínium fóliát helyezel, mivel ezzel a hő visszakerül a szobába.
Ne tedd a hűtőszekrényt vagy a fagyasztót a fűtőtesthez közel, — 2008. 07. 15
legyen az kályha, radiátor vagy akár déli fekvésű ablak, mivel ezzel nő az elektromos áram fogyasztása.
Ha régi a hűtőszekrényed vagy a fagyasztód, — 2008. 07. 15
olvaszd le legalább félévente. Még jobb megoldás olyan új gépet vásárolni ezek helyett, amelyek automatikus leolvasztó ciklussal rendelkeznek, és általában kétszer olyan energiahatékonyak.
Vedd lejjebb a forróvíz termosztátját, — 2008. 07. 15
mivel elég, ha legfeljebb 60 ºC-ra van beállítva. Ugyanez érvényes a központi fűtés kazánjára is. Ne feledd, hogy az EU-ban a háztartások által felhasznált energia 70%-át a lakások fűtésére használják, további 14%-et pedig vízmelegítésre.
El ne felejtsd lekapcsolni a világítást! — 2008. 07. 15
Ha a házban csak öt lámpát lekapcsolsz a folyosókon és a szobákban (ha nincs szükség ezekre), évente kb. 60 eurót takarítasz meg. Ezzel évente kb. 400 kg szén-dioxid kibocsátásának veszed elejét.
Ne felejtsd el kihúzni az akkumulátortöltőidet, — 2008. 07. 15
miután befejezted a mobiltelefonod vagy a laptopod töltését. Ha ezeket bedugva hagyod, továbbra is energiát fogyasztanak.
Próbálj ki más hűtési módszereket a légkondicionálás helyett! — 2008. 07. 15
A légkondicionáló 33%-kal növelheti áramszámládat. Egy ventilátor a légkondicionáló rendszer által felhasznált energia egytizedét használja; a napellenző, a redőny, a zsalu és az éjszakai hűvösség pedig egyáltalán nem fogyaszt energiát.
Ha lehet, válts áramszolgáltatót, — 2008. 07. 15
és válassz olyat, amelyik megújuló forrásból származó energiát is kínál. Ezzel a megfelelő üzenetet juttatod el az energiaszolgáltatókhoz.
Főzés közben takard le az edényeket! — 2008. 07. 15
A főzéshez szükséges energiának ezzel akár egynegyede is megtakarítható. A kuktafazekakban és az ételpárolókban még jobb az arány: akár 70% is megtakarítható!
A hulladékból világítás, — 2008. 07. 15
villamos áram, hő és akár munkahely is lehet! Ne feledd: amire már nincs szükség, azt hasznosítsd újra!
Mozdulj, kerékpározz, gyalogolj vagy használj tömegközlekedést! — 2008. 07. 15
Ezzel javul egészséged, és csökken a környezetre kifejtett hatás. Ne feledd: minden egy liter üzemanyag, amit a motorban elégetsz, több mint 2,5 kg CO2-t bocsát a légkörbe.
Egyedül autózol munkába menet? — 2008. 07. 15
Ha kollégáiddal együtt a telekocsi módszerét választod, akkor csökken a környezetet ért hatás, pénzt takarítasz meg, és mások társaságában utazhatsz. Érdeklődj a kollégáidtól, ki lakik a közeledben, és menjetek munkába felváltva egymás autóján!
Új autót vennél? — 2008. 07. 15
Válassz új generációs járművet. Egy hibrid autó 20-30%-kal kevesebb üzemanyagot használ, és jóval kevesebb CO2-t bocsát ki, mint egy hagyományos jármű. Így kevesebbet szennyezel, és pénzt is megtakarítasz egyszerre!
Hideg téli napokon ne melegítsd fel a motort, amíg áll az autó! — 2008. 07. 15
Hideg motorral is bátran elindulhatsz, és ezzel üzemanyagot takarítasz meg.
Hétvégi utazásra indulsz a családdal? — 2008. 07. 15
A közlekedési dugók és az ezzel járó stressz, különösen pedig a szennyezés elkerülhető, ha más közlekedési alternatívákat is figyelembe veszel. Végső soron a vonatok jóval kényelmesebbek!
Repülőre szállnál egy üzleti megbeszélés miatt? — 2008. 07. 15
Először inkább gondold át, nem lenne-e jó megoldás egy telefonos vagy videokonferencia!

Köszönet a munkáért az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnek!

http://www.eea.europa.eu/hu/green-tips

blog comments powered by Disqus
Fogyasztó Barát
Facebook
Gyártók
Csomagkeresés


Csomag kereséséhez Express One  kattintson ide, Pick Pack kattintson ide majd írja be az üzenetben kapott csomagszámot.