Miért nem mindig jó ötlet a mosás?
A tojás héja mikroszkopikus pórusokkal van tele. Ezek lehetővé teszik, hogy lélegezzen, de sajnos a baktériumoknak is utat engedhetnek – különösen akkor, ha vízzel találkozik. Ezért nem mindegy, hogy mikor és hogyan tisztítjuk meg.
Bolti vagy házi? Nem mindegy!
Az USA-ban az üzletek polcain található tojásokat gyakran már mosva és fertőtlenítve csomagolják, így elvesztik természetes védőrétegüket. Ezeket hűtve kell tárolni, és otthoni újramosásuk nem ajánlott. A háztáji tojások viszont rendszerint tisztítatlanok – ezeket célszerű csak közvetlenül a felhasználás előtt lemosni.
És mi a helyzet Európában?
Az európai gyakorlat más: itt a tojásokat ritkán mossák meg előre, ezért hosszabban eltarthatók szobahőmérsékleten is – persze csak ha nem kerültek korábban hűtőbe.
Friss vagy már nem? Így derítsd ki!
Egyszerű vízpróba: helyezd a tojást hideg vízbe. Ha lesüllyed, friss. Ha lebeg, jobb, ha elkerülöd.
Fontos: tisztaság mindenek felett!
Nyers tojással dolgozol – például házi majonézhez vagy süteménytésztába? Ilyenkor kiemelten figyelj a kézmosásra, a tiszta munkafelületre, és persze a tojás állapotára is.
Tárolás és csomagolás
Ha egyszer hűtőbe került a tojás, maradjon is ott! A gyakori hőmérséklet-változás elősegítheti a baktériumok bejutását. A tojástartókat se hanyagold el: a mosható, műanyag változat biztonságosabb, mint az eldobható karton.
Összegzés:
A tojásmosás kérdése nem csak higiéniai, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés is. Dönts tudatosan, és mindig vedd figyelembe, honnan származik a tojás – így a finom reggeli rántotta vagy a krémes desszert is valóban gondtalan élvezet lesz!